Revoluce ve vaší kuchyni

26. květen 2017

 

Revoluce ve vaší kuchyni
Chytrá vejce v praktickém obalu jsou tady. Dejte sbohem skořápkám i salmonele

Již žádná salmonela, žádné skořápky ani žádná rozbitá vejce po cestě z nákupu. Vaření s vejci už bude jen jednoduché a příjemné. Papei společně s Kauflandem uvádějí na trh tekutá vejce v krabičce, a to hned v dvojí podobě. Jako vaječnou melanž, která je ideální třeba pro přípravu omelety, a čistý vaječný bílek, který vám pomůže při redukci hmotnosti, ale třeba i při pečení! Exkluzivně budou
k dostání v Kauflandu a vyjdou na 29,90 Kč.

Chytrá vejce nejsou ve světě žádnou novinkou. V zahraničí si jimi hospodyňky už mnoho let usnadňují práci, obzvláště oblíbená jsou v USA, Kanadě, z Evropy třeba v Británii, Skandinávii nebo ve Francii. Průměrně se zpracuje na výtluk od 35 do 50 % z veškeré produkce vajec, v Evropě je číslo nižší, v USA se bavíme až o polovině. Neobešla by se bez nich ani
gastronomie. Ve velkých restauracích a hotelích jsou tekutá vejce nutností, neboť manipulace se skořápkovými vejci je v nich striktně regulována hygienickými předpisy. Jsou zdravotně bezpečnější než vejce ve skořápce a zároveň zaměstnancům usnadňují manipulaci.

Lepší než originál

Možná ve vás hlodá pochybnost. Vejce v krabičce? To přece nemůže být to pravé. Chytrá vejce jsou ale nutričně a chuťově úplně stejná jako běžná vejce. Dopustit na ně nedá ani Monika Menky z blogu Celiaxmoni: „Opravdu nepoznáte rozdíl v chuti mezi vejcem z krabičky a klasickým vejcem. Navíc vejce od Papei mají spoustu výhod, poslední dobou s nimi hodně pracuji.”

 

Největším benefitem Vejcí a Vaječných bílků od Papei je jejich zdravotní nezávadnost.  Strašákem při konzumaci vajec je nákaza salmonelou. Chytrá vejce jsou ošetřena pasterací, která zajišťuje zničení škodlivých mikroorganismů.

 

Dalším bonusem je snadná manipulace s vejci. Každému z nás se určitě stalo, že se mu cestou domů z nákupu klasická vejce rozbila. To u vajec v krabičce nehrozí. A navíc – pokud například dostanete chuť na omeletu, jednoduše ji otevřete a požadované množství nalijete na pánev. To by mohli ocenit zejména ti, kteří nemají čas na dlouhé vaření, a přesto chtějí dobré jídlo.

 

„Mým favoritem jsou Vaječné bílky. Když peču nebo šlehám sníh, musím oddělovat bílek od žloutku, pak žloutek skladovat a vyhazovat skořápky. Všechny tyto starosti teď odpadají,” dodává blogerka Monika.

„Každý, kdo někdy sportoval, ví, jak jsou při nabírání svalů nebo při hubnutí bílkoviny důležité. Bílek je v podstatě super potravina, má velký podíl proteinů, ale nízkou kalorickou hodnotu. I proto si myslíme, že Vaječný bílek bude v prodejích dominovat,” říká Milan Karban, obchodní ředitel společnosti Papei.

Jde to i bez chemie a konzervantů

Kdo si myslí, že tekutá vejce musí být plná chemikálií a přídatných látek, je na velkém omylu. Ve výrobě je mechanicky oddělen bílek a žloutek (v případě melanže se později dokonale
promíchá) a vaječná hmota pak projde šetrným tepelným ošetřením (pasterací). To znamená, že se tekutá vaječná směs (melanž) zahřeje na 65 °C po dobu dvou a půl minut, v případě
bílku na 57,5 °C po dobu tří minut. Speciální aseptický obal elopak zajišťuje, že produkt
vydrží 21 dní, a to bez použití jakýchkoliv konzervačních látek. Garanci bezpečnosti pak
zajišťují kromě pasterace i laboratorní kontroly, které probíhají jak v průběhu výroby, tak
i na konci před expedicí, kdy je každá šarže kontrolována jak příslušnými orgány, tak i ve firemní laboratoři a dokud není potvrzena její 100% kvalita a bezpečnost, nesmí být expedována.

Chytrá vejce budou k dostání exkluzivně v síti prodejen Kaufland. „S Papei jsme
se rozhodli spolupracovat, protože jejich výrobek je inovativní a má potenciál zaujmout
naše zákazníky. Kaufland se navíc soustřeďuje na potraviny od domácích dodavatelů
a na Chytrých vejcích se nám líbí, že pocházejí z českých chovů a jsou zde také
zpracovávána,” říká Michael Šperl, tiskový mluvčí Kauflandu.

Nic nepřijde nazmar

Protože se snažíme minimalizovat naši ekologickou stopu, je pro Papei velmi důležitý i fakt, že obaly elopak jsou plně recyklovatelné. Stejně tak jako nápojové kartony od mléka či džusů, patří i naše obaly od vajec do speciálních kontejnerů. Ani skořápky pak nepřijdou nazmar a po výtluku putují do fermentoru, kde se rozloží a dále poslouží jako hnojivo.