Recepty

Galette s jablky a modrým sýrem

Ingredience

  • 2 hrnky špaldové mouky
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 150 ml studené vody
  • 3 lžíce medu
  • Sýr s modrou plísní
  • 3 jablka
  • Hrst vlašských ořechů
  • Čerstvý tymián
  • Citronová šťáva

Příprava jídla

V míse smícháme mouku, máslo, vodu a přidáme 1 lžíci medu. Pomocí rukou vypracujeme vláčné těsto, ze kterého vytvoříme bochánek a necháme ho v lednici cca 30 minut odpočinout. Mezitím si oloupeme jablka a nakrájíme je na menší kostičky. Jablka nasypeme do misky, přidáme 2 lžíce medu, citronovou šťávu a vše promícháme. Těsto vytáhneme z lednice, vyválíme ho na placku a placku položíme na pečicí papír. Doprostřed těsta rozprostřeme jablka a okraje těsta necháme volné. Na jablka rozdrobíme modrý sýr, posypeme vlašskými ořechy a poklademe tymiánem. Nakonec přehneme okraje těsta přes náplň. Takto připravenou galette přendáme i s pečícím papírem na plech. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů cca 35–40 minut.